Dálniční známky, ode zdi ke zdi

24. 01. 2020 11:23:29
Veřejná zakázka za 400 milionů na systém pro dálniční známky nenechala klidnou jak laickou, tak odbornou veřejnost. Jak chápat hackaton, je to to pravé řešení nebo je nutné státní správu radikálně reformovat v oblasti IT zakázek?

Je to takový český folkór, nedívat se moc kolem sebe. Co na tom, že Slovensko i Maďarsko už několik let úspěšně používá informační systémy pro elektronické dálniční známky. Architekti českého řešení pravděpodobně vypíchli česká specifika, jako např. evidenci dálničních známek pro bezpečnostní složky apod., aby navrhli vskutku unikátní software. Nicméně i kdybych se zachoval korektně a vůbec nepřemýšlel o tom, že by tato zakázka mohla mít nějaké vedlejší příjemce financí, 400 milionů je opravdu, ale opravdu, monumentální.

Za více než 20 let, co pracuji v softwareových firmách, jsem v různých českých i mezinárodních týmech realizoval velké logistické, obchodní, soudní i průmyslové systémy. A upřímně, nedokážu si představit systém za téměř půl miliardy, který by měl sloužit k tak jednoduchému úkolu.

Ano, chápu že součástí dálničního IS jsou integrace s jinými informačními systémy, systémy pro rozpoznání obrazu (rozuměj SPZ) a samotná evidence prodaných produktů (dálničních známek). To jsou ale všechno technologie dávno bezpečně zvládnuté a existující ve formě komponent, které se dají komerčně koupit na trhu. Dobrá SW firma nevyvíjí ale integruje komponenty, resp. vyvíjí tam, kde je to potřeba. Neměl jsem možnost vidět strukturu nabídky, ale předpokládám, že značnou část nákladů tvořil hardware, tedy kamery, servery a celková infrastruktura. Nedokážu si představit takovou sumu, můžu se jen domnívat, jak extrémně vysoké musely být cenové kalkulace v nabídce. Bylo by zajímavé znát detaily nabídky.

A teď hackaton. Pro čtenáře, kteří nejsou zběhlí v IT terminologii, hackaton je většinou veřejná událost, trvající několik hodin až dnů, kde se sejdou vývojáři a snaží se co nejrychleji dospět k realizaci nějakého zadání. Většinou je výsledkem koncept software, který demonstruje možnosti , kudy se ve vývoji ubírat. Mnohdy také objevuje nové talenty, někdy vidíme celé týmy nezávislých vývojářů snažící se prosadit nějaký koncept, produkt nebo komponentu.

Užitečnost hackatonů je zřejmá, především v soukromém sektoru ji využíváme často. Je to skvělé místo k setkávání, sdílení znalostí a hledání talentů.

Ale upřímně, je extrém pomocí hackatonu seriózně nabízet řešení pro státní správu. Je to naprosto zbytečné a i autoři musí vědět, že to bude vnímáno spíš jako jejich (skvělý) marketingový tah, jak se zviditelnit.

Takový informační systém není třeba vymýšlet, jsou jich desítky, včetně řešení s pokročilými funkcemi v oblasti zabezpečení (cybersecurity), požadovaných funkcí a použitelnosti.

Stačí se porozhlédnout kolem sebe a na ministerské úrovni se zeptat okolních států, jak to dělají, kde vidí problémy a chyby a jak nejefektivněji takový systém naimplementovat.

Ale, my po česku jedeme ode zdi ke zdi. Tady ale nepomůže nic jiného, než rozbít stávající mechanismy státní správy, koncentrovat IT zakázky do samostatného subjektu, který bude nejen transparentní vůči trhu a veřejnosti, ale který bude především kompetentní bez jakýchkoli vazeb na existující či budoucí dodavatele.

Autor: Ondřej Spilka | pátek 24.1.2020 11:23 | karma článku: 24.73 | přečteno: 825x

Další články blogera

Ondřej Spilka

Šel by do toho Karel Gott?

Očkování vázne a vypadá to, že nemáme recept, jak proočkovat zbytek populace. Leda, že bychom to vzali z opačného konce.

15.10.2021 v 11:13 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 350 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 291 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.36 | Přečteno: 760 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 563

Posledních 5 let mně chytil paragliding. A snad každý pilot Vám potvrdí, že ze vzduchu všechny věci vypadají trochu jinak. Ty velké jsou najednou malé, a ty vzdálené, za obzorem, se najednou zdají blíž něž by člověk řekl. Vzduch vás nutí nemyslet placatě, musíte přidat další rozměr. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...